Kuchniaw Włoska

Makarony i kluski w kuchni włoskiej

Włochy są od wieków krajem makaronów i pierożków. Przemysł wytwarza ich około 300 różnych gatunków, a ponad 50 rodzajów używa się w każdym domu. A mimo to w wielu gospodarstwach przyrządza się domowe cannelloni i ravioli, tortellini, tagliatelle i lasagne. Pierożki te nadziewa się specjalnymi, dobrze przyprawionymi farszami, na które przepisy często w wielu rodzinach przechodzą z pokolenia na pokolenie.

Makarony i kluski w kuchni włoskiej


Potrawy mączne podaje się we Włoszech jako przekąskę, zamiast zupy, jako dodatek albo jako danie główne, a towarzyszą im wykwintne sosy, warzywa lub sałatki.


Sosom i farszom włoskie makarony i pierożki zawdzięczają swój specyficzny smak. Dobrze przyprawione sosy pomidorowe czy serowo-ziołowe (il pesto), sosy mięsne (ragu alla bolognese) lub też sosy z dobrze przyprawionego mięsa drobiu albo ryb pozwalają na coraz to nowe wariacje smakowe.


Przyprawy takie, jak oliwa z oliwek, parmezan, świeże lub duszone pomidory, przecier pomidorowy, odrobina czosnku, cebula i wiele rodzajów ziół czynią włoskie makarony i pierożki szczególnie atrakcyjnymi.


Podstawowe zasady przyrządzania makaronu
3 litry wody zagotować z 1 łyżeczką soli lub kostką rosołową, powoli wkładać długi makaron – tak aby przybrał formę okrągłego garnka – lekko zamieszać drewnianą łyżką. Gotować na wolnym ogniu 8-10 minut. Makaron nie może być zbyt miękki, powinien być ugotowany „al dente”, to znaczy powinien być jędrny. Wówczas smakuje lepiej a smak sosów i dodatków smakuje lepiej.


Najważniejsze włoskie makarony i pierożki
Pasta asciutta: ciasto będące podstawą wszystkich fabrycznych i domowych mas makaronowych
Cannelloni: Pierożki w formie faszerowanych ruloników
Capeletti: pierożki w kształcie kapelusików
Capelli d’Angelo: bardzo cieniutkie spaghetti
Conchiglie: makaron muszelki
Ditali: makaron jajeczny w kształcie kolanek
Farfalle: makaron kokardki
Fuselli: kluseczki w kształcie lancetu
Lasagne: makaron w kształcie wstążek długości 8-10 cm i szerokości 3 cm
Limoncini: małe krążki, podobne do plasterków cytryny
Lumache: kluski ślimaczki
Maccheroni: makaron włoski
Ravioli: pierożki zwykle w kształcie kwadratu
Rigatoni: rurki o dość duże średnicy
Spaghetti: Spaghetti
Stelline: gwiazdki jako dodatek do zup
Tagliatelle: krajanka
Vermicelli: wermiszel


Nasze propozycje przepisów na pyszne makarony

Włoska kuchnia

Partnerzy